BLOG

Een succesverhaal: de samenwerking tussen KPN, Daan Boom en Tobias Camman

  • Bas Houtschilt - Afstudeerstagiair
  • Apr 24, 2023

Dagelijks zie je influencer campagnes voorbij komen op social media. Influencer marketing is een steeds belangrijker wordend onderdeel van de marketingstrategie van bedrijven. Hierbij werken bedrijven samen met invloedrijke personen op social media, influencers, om hun product of dienst te promoten bij hun volger.

Influencers hebben een groot bereik en invloed op social media. Bedrijven maak hier gebruik van door deze influencers te betalen voor het promoten van hun merk, product of dienst aan hun volgers. Door deze samenwerking kunnen bedrijven hun bereik vergroten, hun merk nog zichtbaarder maken en via deze influencers kan er ook een nieuwe doelgroep bereikt worden die zonder hen moeilijk te bereiken is. Door middel van influencer marketing kan ook de betrokkenheid bij het merk vergroot worden. Positive heeft onderzoek gedaan naar diverse voorbeelden van influencer marketing op de markt. In dit artikel worden enkele van deze voorbeelden uitgelicht.

 

Een voorbeeld influencer marketing campagne op de Nederlandse markt is de samenwerking tussen HelloFresh en Jim Bakkum. In deze campagne uit 2022 wordt een hectische thuissituatie nagebootst met huiswerkvragen, rondvliegend speelgoed en glazen die omvallen. De uitdaging voor Jim is om in deze hectiek HelloFresh gerecht te bereiden voor zijn gezin.

 

Naast het lanceren van een volledige campagne, kan het promoten van een product of dienst ook op kleinere schaal plaatsvinden. Influencers maken bijvoorbeeld gebruik van Instagram stories waarin ze producten of kledingstukken van een bepaald merk tonen, hierbij kan het zo zijn dat een influencer een kortingscode heeft van een bepaald merk om te delen met zijn of haar volgers. Zo worden verschillende merken of producten gepromoot door onder andere Monica Geuze, Jade Anna van Vliet, Dee van der Zeeuw, Rhodé Kok en Juultje Tieleman.

 

Ook KPN, één van de grootste telecombedrijven van Nederland, heeft onlangs een succesvolle influencer marketingcampagne gelanceerd met Daan Boom en Tobias Camman, bekend van de populaire televisieprogramma’s Streetlab en De FOMO Show. In dit artikel worden de details van deze campagne besproken en de redenen waarom het zo succesvol was.


KPN

De influencers.

Daan Boom is een presentator en programma maker die zijn bekendheid vooral te danken heeft door zijn werk aan Steetlab en De FOMO Show. Naast deze programma’s is hij niet meer weg te denken van de socials, waar hij een grote aanhang heeft opgebouwd. Met 113 duizend volgers op Instagram en 128 duizend volgers op TikTok deelt hij voornamelijk humoristische content. Ook deelt hij op Instagram persoonlijke foto's uit zijn leven. 

Dankzij zijn verschijning in ‘De FOMO Show’ en de serie ‘The Dean’ is Tobias Camman uitgegroeid tot een bekende persoonlijkheid. Hij is actief als presentator, content creator, filmmaker en DJ. Naast deze creatieve bezigheden is Tobias ook een gepassioneerd kok en heeft hij zijn eigen kookboek genaamd 'Voer' uitgebracht. Ook Tobias is niet meer weg te denken uit de wereld van social media, waar hij meer dan 114 duizend volgers heeft vergaard op Instagram.

 

Doelgroep.

De doelgroep waar in deze campagne op wordt gericht zijn jongvolwassenen. Deze doelgroep maakt gebruik van de social mediaplatformen TikTok en Instagram en zijn bekend met Daan Boom en Tobias Camman. Door middel van deze campagne wil KPN laten zien dat je alle streamingsdiensten gemakkelijk aan kan zetten op TV van KPN. Hierdoor kan je alles kijken wat je wil. Op deze manier probeert KPN de doelgroep over te halen om te kiezen voor de diensten KPN.

 

De campagne.

Voor Daan Boom en Tobias Camman begon hun samenwerking met KPN met de populaire serie "The Dean". In deze serie volgen we het leven van Daan, een presentator en programmamaker die de uitdaging aan is gegaan om te starten met een muziek carrière als rapper. De serie biedt een kijkje in de wereld van de muziekindustrie en laat zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van muziek. In maart ‘22 hebben Boom en Camman samen een TikTok gemaakt voor het account van KPN Nederland. Hierin rapt Camman over de diensten die KPN levert

(KPN Campagne 1). De resultaten van deze video waren erg goed met meer dan 810 duizend weergaven en meer dan 53 duizend likes verspreid over 3 TikTok accounts.

In september ’22 lanceert KPN een nieuwe campagne genaamd ‘BLIJF GAAN’. Hiervoor wordt de ‘Blijf Gaan Squad’ geïntroduceerd, bestaande uit Qucee, Nessim, Daan Boom en Tobias Camman. Zij trekken de campagne gedachte door naar de belevingswereld van de jongere doelgroep op YouTube, Instagram, TikTok, Snapchat en Twitch. Op de eigen social kanalen nodigt KPN de GEN-Z uit zelf te blijven gaan. Iets wat eerder al spontaan gebeurde wil het merk nu nog iets meer aanmoedigen; door een couplet toe te voegen aan ‘Born To Be Alive’ maak je zo je eigen video. Zo is er door de ‘Blijf Gaan Squad’ een video gemaakt waarin Qucee en Nesim allebei een fysieke challenge aangaan. Daan en Tobias gebruiken in deze video hun humor. Daan presenteert in deze video raadsels aan Tobias. De video sluit af met een oproep aan de kijkers om te laten zien hoe zij door blijven gaan aan KPN hierbij maak je kans op het winnen van een IPhone 14. De video heeft positieve reacties ontvangen, met meer dan 3,3 miljoen weergaven en 5.000 likes. Bovendien hebben kijkers in hun reacties laten weten dat ze ook zelf video's hebben ingestuurd (KPN Campagne 2).

Deze campagne ging verder met een video van Daan Boom en Tobias Camman, die hun eigen couplet op het nummer ‘Born To Be Alive’ zongen

(KPN Campagne 3). Dit filmpje ging zo viraal dat niemand het liedje meer uit hun hoofd kon krijgen. De reacties hierop waren zeer positief. Met 4,3 miljoen weergaven en meer dan 34 duizend likes, op de TikTok-accounts van KPN en Daan Boom samen, werden hun inspanningen zeer gewaardeerd, wat leidde tot een grotere bekendheid en populariteit van het duo.

Als gevolg op deze campagne werd er een nieuwe video gemaakt door de heren. Hierin laten ze zien hoe zij ‘blijven gaan’ (KPN Campagne 4). Ook deze video werd erg goed ontvangen met meer dan 4,4 miljoen weergaven en meer dan 33 duizend likes verspreid over beide accounts. Ook op deze video waren de reacties erg positief.

Vervolg.

Naar aanleiding van dit grote succes is er eind maart ’23 een vervolg gegeven aan de samenwerking tussen KPN en het populaire duo. Boom en Camman geven in hun nieuwe video’s kijktips. De eerste video van een reeks van tot nu toe vier video’s begon met een hele korte ‘samenvatting’ over de film ‘Fifty Shades of Grey’ (KPN Campagne 5). In de tweede video wordt er een nieuwe kijktip gegeven. Ditmaal prijzen ze de film ‘Grease’ aan. Dit doet het duo op een creatieve manier door twee bekende nummers uit de film genaamd ‘Greased Lightnin’’ en ‘You’re The One That I Want’ naar het Nederlands te vertalen en zich hierbij te kleden als personages uit de films (KPN Campagne 6).  

Een week later volgt de derde video. Deze gaat over de serie ‘Game of Thrones’. In deze video zijn beide heren gekleed als personages uit de serie. Ook in deze video wordt er een samenvatting gegeven over de serie (KPN Campagne 7). De laatste video uit de reeks is op het moment van schrijven een dag geleden geplaatst op social media. Hierin wordt de film ‘Frozen’ aangeprezen als kijktip. In deze video is het duo te zien in prinsessenpakjes met een pruik op de schaatsbaan. Tijdens het schaatsen zingen ze het liedje ‘Let It Go’ uit de film en hier proberen ze bij te dansen (KPN Campagne 8).

In elk van deze video’s wordt een serie of film uitgelicht, telkens één die op een andere streamingsdienst te zien is. KPN wil door middel van deze campagne laten zien dat je met TV van KPN gemakkelijk al je favoriete streamingsdiensten aan kan zetten en hierdoor alles kan kijken wat je wil, van Pathé Thuis tot Disney+.

Resultaten.

Net zoals hun eerdere video's, werden ook deze video's waarin Daan Boom en Tobias Camman te zien waren uitstekend ontvangen. Op het moment van schrijven hebben de video's bijna 8,4 miljoen weergaven en meer dan 65 duizend likes verzameld op de TikTok-accounts van zowel KPN Nederland als Daan Boom. Bovendien zijn de video's ook geplaatst op Instagram. Deze video’s zijn te zien op zowel het account van KPN als op de persoonlijke accounts van Daan Boom en Tobias Camman. Beide heren hebben elk twee video’s op hun eigen Instagram-account geplaatst. Met meer dan 23 duizend likes op Instagram zijn de video's op dit platform ook een groot succes geworden. Op zowel TikTok als Instagram zijn de reacties onder al deze video's uiterst positief. Mensen lachen, noemen het de beste advertenties en geven aan dat ze nu willen overstappen naar KPN. Daan en Tobias worden niet alleen bedankt voor de gegeven kijktips, maar ook de grappige filmpjes die ze hebben gemaakt.

Deel artikel

Nog niet uitgelezen?

Laten we samen aan krachtige merken bouwen